βρείτε μας στο facebook

______________________________βρείτε μας στο facebook, γίνετε μέλη στην ομάδα του Συνδέσμου

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Λογοτεχνία στο Γυμνάσιο

Εισαγωγικό σημείωμα

  Φέτος στο μάθημα της λογοτεχνίας επιχειρήσαμε με τα παιδιά τρεις διαφορετικές δράσεις, μία για το κάθε τμήμα. Δεν ήταν τίποτα προσχεδιασμένο και «τακτοποιημένο» από την αρχή γι αυτό και συναντήσαμε ανατροπές, ευτράπελα αλλά και  αρκετές δυσκολίες. Μάλλον τα καταφέραμε με την έννοια ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας και, παρά τα τεχνικά προβλήματα, να μορφοποιήσουμε τις εργασίες μας και να τις παρουσιάσουμε στο σχολείο μας.
   
     Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις μας είναι οι εξής:

1.Μαθηματικά και Λογοτεχνία, σε συνεργασία με τον κ. Παρασχίδη Κυριαζή, Σχολικό Σύμβουλο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Δράμας, τμήμα Α1

2. «Τι παραμύθι να σου πω…» ,δράση εμπνευσμένη από το έργο του κ. Μανθόπουλου Δημήτρη, τμήμα Α2

3. «Σου μιλώ για τον κόσμο που θέλω…»,δράση εμπνευσμένη από το έργο του  κ. Τσιαμπούση  Βασίλη, τμήμα Α3

  Για την ολοκλήρωση της κάθε δράσης ήρθαμε σε επαφή με σημαντικούς και αξιόλογους ανθρώπους που μας στήριξαν, μας συμβούλεψαν και μας βοήθησαν να φτάσουμε ως το τέλος και τους οποίους θα γνωρίσετε στο τέλος της κάθε δράσης.

Ωστόσο, εκτός από το μάθημα της Λογοτεχνίας, πραγματοποιήσαμε και μία δράση στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών από μετάφραση, στη Β΄ Γυμνασίου (Ιλιάδα). Εκεί ήρθαμε σε επαφή με την αρχαιολόγο της περιοχής κ. Πουλιούδη Βασιλική η οποία ανέλαβε την ξενάγησή μας στο χώρο του Διονύσου στην Καλή Βρύση αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.
Ευχαριστούμε την κ. Πουλιούδη για τη συνεργασία της και τη θετική της διάθεση να βοηθήσει και σε επόμενες δραστηριότητές μας.

Mέσα από αυτές τις γραμμές, θα θέλαμε να διατυπώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ  στον κ. Αλέξη  Κόντη ο οποίος μας συγκίνησε πραγματικά όχι μόνο για τον κόπο και τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσε αλλά, κυρίως, για την ευαισθησία με την οποία αγκάλιασε την προσπάθειά μας. Ο Αλέξης ανέλαβε την τεχνική επεξεργασία, το μοντάζ, τη σκηνοθεσία, τη μουσική επιμέλεια των δράσεων του Α2 και Α3 αφιλοκερδώς.

Η αλήθεια  είναι ότι , αν δεν είχαμε δίπλα μας το σχολείο μας, τους καθηγητές- συναδέλφους και κυρίως τον Διευθυντή κ. Νουβάκη Πέτρο, ο οποίος ήταν κοντά μας, ηθικά και τεχνικά, σε όλα τα στάδια υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Τον ευχαριστούμε για τη θετική  και συνεργατική του διάθεση, για την υπομονή  και την ευαισθησία του απέναντι σε  κάθε «πειραματική» προσπάθεια και κυρίως για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε από την αρχή.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  τον  υποδιευθυντή  κ. Θανάση Πάππο για την υπομονή του και τη συνεργασία του και τις συναδέλφους  μου Ρούκη Έφη, Παπαδοπούλου Ελισσάβετ,  Δεμιρίδου Βασιλική, Λιόγκα Αλέκα για την ηθική  στήριξή τους τόσο κατά τη διάρκεια της προεργασίας όσο και κατά την παρουσίαση των εργασιών αυτών στο τέλος της χρονιάς.
Τέλος, ευχαριστούμε τους συναδέλφους κ. Αγγελούση Στέφανο, μουσικό του σχολείου μας, και τον κ. Ξανθόπουλο Λάζαρο που πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων αυτών.
Χρωστούμε, και γω και τα παιδιά, ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σε όλους αυτούς που μας βοήθησαν,γιατί είναι σημαντικό να μεταλλάσσεται το   σχολείο  σε ανοιχτό χώρο ελεύθερης δημιουργίας και έκφρασης.


Δήμητρα Βαρλάμη  
Γυμνάσιο Προσοτσάνης


περισσότερα στοιχεία για τις δράσεις εδώ, στον ιστότοπο του Συνδέσμου
και εδώ, στον ιστότοπο του Γυμνασίου Προσοτσάνης, Α1, Α2, Α3 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου